Internationale Dag van de Witte Stok 15 oktober 2018

Tips

  • Als iemand een witte stok gebruikt, betekent dit dat hij of zij slecht ziet of blind is. Heeft u de indruk dat iemand met een visuele beperking hulp nodig heeft bij het oversteken, vraag dan of en daarna hoe u kunt helpen. Het kan voor iemand die niet (goed) kan zien spannend zijn om onverwachts vastgepakt te worden, hoe goed het ook bedoeld is. Neem nooit de beugel van de eventueel aanwezige blindengeleidehond over en geef de hond geen commando’s.
  • Als zo’n gebruiker zijn stok optilt als teken dat hij gaat oversteken, moeten andere verkeersdeelnemers stoppen om hem voorrang te geven. Ook als er geen zebra is moet verkeer voorrang verlenen aan iemand met een opgeheven witte stok. Dat staat in de wet.
  • Een blindengeleidehond geeft op commando een zebrapad of stoeprand aan. Hij kan niet zien of het stoplicht op rood of groen staat en de snelheid van het verkeer inschatten. Het moment van oversteken bepaalt zijn baas op basis van gehoor en eventuele restvisus.
  • Een gebruiker van een witte stok kan niet zien wat voor nummer er op een bus staat. Hij of zij zorgt dat zijn witte stok goed zichtbaar is. Een buschauffeur moet stoppen bij een bushalte waar iemand met een witte stok staat.

Download hier de tipkaart

Download hier de kaart over het gebruik van de witte stok

Download hier de kaart over de geschiedenis van de witte stok

Contactinformatie

Afdeling Communicatie Bartiméus
Telefoon: 0343 - 52 68 80

mail: communicatie@bartimeus.nl

 

Doe met ons mee. Stop voor de Witte Stok!