Selecteer een pagina

Belangenorganisaties laten verkeersdeelnemers stilstaan bij blinden en slechtzienden in het verkeer

IJSSELMUIDEN/KAMPEN – ‘Stop voor de witte stok’. Dat is de naam van een actie die op maandag 15 oktober wordt gehouden aan de Ebbingestraat ter hoogte van Myosotis. Belangstellenden kunnen dan, met behulp van een simulatiebril, ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende een straat over te steken. Daarnaast worden automobilisten tot stoppen gemaand voor een kort gesprek dat bijdraagt aan een stuk bewustwording.

De Oogvereniging, Stichting Bartiméus en het Cluster Mensen met een Beperking Kampen organiseren de actie. Om 10.00 uur is wethouder Irma van der Sloot de eerste die met een simulatiebril de weg oversteekt. De actie duurt tot ongeveer 12.00 uur en iedere belangstellende is welkom.  

Namens de Oogvereniging is onder meer Klarinne Labooy aanwezig. De IJsselmuidense is vanaf haar geboorte blind. “Als blinde of slechtziende heb je eigenlijk twee problemen. De eerste is lezen. Dankzij de ontwikkelingen op het gebied van ICT is dat probleem echter een stuk minder geworden. Zo kan je op iedere iPhone via instellingen een spraakfunctie instellen. De tweede uitdaging voor blinden en slechtzienden is mobiliteit. Dat probleem vind ik voor mijzelf veel groter. In Nederland zijn er weliswaar veel vervoersvoorzieningen, maar je blijft beperkt.”

Labooy zegt het niet uit zelfmedelijden. Het woord zielig komt volgens haar sowieso niet voor in het idioom van blinden en slechtzienden. De actie is evenmin bedoeld om andere verkeersdeelnemers te berispen. Integendeel. Labooy: “Andere mensen houden heel graag rekening met blinden en slechtzienden. Soms moeten ze er alleen even op gewezen worden. Zo weet niet iedereen dat het wettelijk zo is dat mensen met een blindenstok voorrang hebben. Het is voor blinden en slechtzienden overigens ook verplicht om een stok bij zich te hebben en die gestrekt voor zicht te houden als ze oversteken.”

De meeste blinden en slechtzienden zijn van zichzelf al heel voorzichtig bij het oversteken van een weg. Labooy: “Je gaat als blinde af op je gehoor. Op het moment dat je twijfelt of een auto stopt, loop je echt niet door. Het punt is alleen dat als je een auto hoort stoppen je ook moet opletten of er niet nog een andere aan komt. En fietsers hoor je vaak helemaal niet.

Naar schatting 320.000 mensen zijn slechtziend dan wel blind. De eerste groep is uiteraard veel groter en ook veel lastiger om te definiëren. Volgens Labooy is de moeilijkheid voor slechtzienden dat je aan hen in eerste instantie vaak niets opmerkt. “Ze lijken gewoon de wereld in te kijken, maar in werkelijkheid zien ze bijna niets of veel minder. Daar komt bij dat je vele soorten slechtziendheid hebt. De één ziet mistig en de ander redelijk scherp maar in een koker waardoor hij veel minder meekrijgt van zijn omgeving.”

Het doel van de actie is om andere mensen daar bewust van te maken en dat gebeurt, zo benadrukt Labooy, op ‘een speelse manier’. Het is zeker niet belerend bedoeld. Ik denk dat het voor goedziende mensen juist wel eens heel interessant kan zijn om me een simulatiebril de weg over te steken. Vanzelfsprekend gebeurt dat onder begeleiding. Ook steekt er maar één persoon per keer de weg over, zodat we zeker weten dat het veilig is.”

‘Stop voor de witte stok’ is dit jaar als thema gekozen voor de ‘Dag van de witte stok. Op deze dag wordt eenmaal per jaar de wereldwijd de aandacht gevestigd op blinden en slechtzienden.